Andra dagen

Vaknade upp till tuppens galande efter ännu en natt i mamma Naomis hus, idag kom dagen vi väntat på i flera månader - dags att besöka barnhemmet! Låter bilderna och bildtexterna redovisa denna dag:

Entrén till Gustaf Children's Home

Vi träffade även härliga Gerry Nyongesa som visade oss runt bland husen. Eftersom att vi på sätt och vis vant oss vid att hus/lerhyddor ser ut på det här sättet och att det är väldigt fattigt på flera områden i Kenya slog det oss inte lika mycket som det kanske slår er nu. Det är verkligen små, mörka lektionssalar med hål i väggarna och inte alls jämförbart med svenska skolor. På bilden sitter jag i en av bänkarna!

Två nyfikna söta barn kom in och undrade vad vi två sysslade med så de fick vara med på bild!

Vi sprang även in i class 8 när de pluggade inför det stora provet som kommer snart, alla skolor i hela Kenya gör det exakt samtidigt, precis som våra nationella prov. Detta gör de för att se om de kan börja på secondary school eller inte, så alla satsar verkligen allt de har! Just idag var det lördag, men ändå sitter de och pluggar! Riktigt ambitiösa ungdomar!

Vidare på rundvandringen stötte vi även på några pojkar som förbereder deras odlingar inför regnperioden, alla hjälps nämligen åt på helgerna och efter skolan att ta hand om alla sysslor!

I ett av flickornas sovrum, många av barnen har inte ens en egen säng men det mina vänner, har vi nu hjälpt till att fixa! Det är inte köpt ännu, men vi har redan fått en redogörelse över vart varenda öre ska/har gått och med hjälp av alla er har vi nu fixat så att 12 nya sängar ska flytta in på barnhemmet! Några våningssängar och några enkel, tänk vilken lycka en egen säng kan göra!

Här tittade vi in i Joyces rum, tjejen till höger! Hon visade oss runt bland alla sovsalar och visade även sitt eget rum. På golvet ser vi blandannat lilla Sammy som är barnhemmets senaste tillkomst. För er som känner till honom kan vi berätta att han var jättemysig och pratade på för fullt, tyvärr kunde vi inte förstå vad han sa då allt han sa var på swahili haha :) Men med kroppsspråk kommer man långt!

Deras kök, snacka om skillnad från sverige. Jag och Amanda kunde knappt vara där inne då röken gjorde att vi började hosta och ögonen tårades, detta är deras vardag. Svårt att sätta sig in i, men inga sura miner där inte!

Vi fick även vara med barnen när de dansade och sjöng - finns bara ett ord för de: grymma!


Planterade varsitt träd också! Alla barnen samlades runtomkring och några utsågs till att ta hand om våra träd när vi åkt.

Här händer det också grejer! Eftersom att vi varit i kontakt med Gerry så hade han redan förberett arbetare som hade kommit dit lagom till vårt besök - Nu skulle nämligen 3 nya toaletter byggas då de bara har "hål" och väggar/dörrar som är fallfärdiga annars! Här ovan tar vi de första spadtagen! Det skulle nämligen grävas hela 15(!!!) meter ner för hand ( vi vet, det är helt sinnes!) under toaletterna.

Barnen tittade nyfiket på:)

Gerry hade även sett till att de hade kört dit en massa ved då det är ett stort problem för de! Veden behövs till deras matlagning och det har blivit ett stort bekymmer i hela landet då många har dålig ekonomi och hugger ner träd själva vilket leder till att träden minskar, det är olagligt och man jobbar på att rädda träd/skog. Så detta är också en liten del av vad pengarna har gått till!


Kommentarer
Postat av: Erik

Wonderful

2011-03-23 @ 22:12:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0