Tisdagen i Kiberaslummen

Hej kära vänner, vi är ledsna för ganska få uppdateringar men igår gick strömmen precis när vi skulle uppdatera, haha attans!

Igår var vi ute på ett riktigt äventyr i alla fall. Vid dagens slut hade vi lockat fram mängder av leenden, det var nämligen dags att besöka afrikas största slum - Kibera.

Som vanligt hängde John med oss och eftersom att slummen inte ligger jättelångt från där vi bor så tog vi en promenad i solen och fick även se ännu mer av Nairobi. Tuppar som gal, färgglada blommor, små stånd med nyplockade färska frukter lite här och var, musik spelades på många ställen och människor som korsar vägarna huller om buller. Då ska vi inte tala om den tvåfiliga vägen som plötsligt blir fyrafilig.

Innan vi gick slumturen hälsade vi på Johns svenska kompis och deras organisation som jobbar med HIV-positiva människor. Bland annat så hade de en liten verkstad där kvinnor från Kibera med HIV gjorde smycken, både i terapeutiskt syfte men också för att få inkomster. De hade även en studio där de spelade in musik och filmer, en dansstudio och ett rum med alla fina smycken som tillverkades där. Självklart gick amanda och jag därifrån liiite fattigare!

Här träffade vi även en till göteborgare, Andreas, som bestämde sig för att följa med på rundturen i slummen och till Silver Women Community.

Kibera slummen var verkligen något alldeles speciellt. Går nästan att jämföra med en soptipp med plåtskjul där folk lever dag ut och dag in. Höns och hundar springer omkring, rykande sopberg ligger i varje hörn. Det häftiga är att mitt i allt elände spelas det musik, det sjungs, det skrattas och folk är glada. Våra i-landsproblem kändes plötsligt så obetydliga. Svårt att förklara känslan med ord, man måste nästan besöka det här stället själv för att förstå.

Tillslut så var det dags för Silver Women Community iallafall! Det är för er som inte vet en grupp kvinnor som alla bor i Kiberaslummen och som alla är HIV-positiva. Dessa har tagit hand om små barn ända sedan 05 och de ger barnen mat, tvättar dem, undervisar dem och tar hand om de på dagarna. Dessa barn bor i slummen och de flesta har föräldrar att komma hem till, men inte alla. Många är även de drabbade av HIV och lever i mycket fattiga förhållanden.
Eftersom att vi har samlat in så otroligt mycket pengar så beslutade vi att vi skulle ta 3000kr till den här verksamheten. Vi pratade med John om det redan innan vi åkte dit så när vi kom hade de gjort upp en lista på vad de behövde allra mest. På listan stod det mest mat då det är deras allra största problem, men även saker som skolböcker, pennor, tvättmedel, diskmedel, vattendunkar.

Tillsammans med två kvinnor och John begav vi oss sedan mot en stor affär liknande våra supermarkets i västvärlden i närheten av slummen. Sedan sa vi, plocka på precis allt ni behöver till er verksamhet, vi betalar! Hela kalaset slutade med tre stora fullproppade vagnar, två stora vattendunkar och en stor matta. Det var verkligen en helt otrolig känsla och de blev hur glada som helst! (Kollar ni bilderna längre ner kan ni se kvittot på allt de köpte)

När alla stod i kassan och betalade kilade jag iväg och köpte två kalla coca-color (haha säger man två coca-color eller två coca-cola?) Vi sitter o skrattar här för oss själva, båda låter ju fel), vatten och minibananer till mig och Amanda. Eftersom att det tog sån tid för alla Silver Womens varor att bli klara tog jag en annan kassa. Framför mig stod en kvinna som hade köpt lite mat för dagen, tyvärr räckte inte hennes pengar till och kassören visste inte hur man tog bort varor. Där stod jag med en full plånbok (eller magväska som jag hade innanför mitt linne). Allt hon behövde var 20 svenska kronor, alltså 200 kenyanska shilling. Så jag gjorde dagens goda gärning nummer två och gav de till henne. Hon blev jätteglad och det kändes verkligen hur kul som helst att en liten obetydlig 20a för mig kunde göra så mycket för henne.

Tillslut beställde vi två taxibilar för att få plats med alla grejer och körde hem de till deras community där barnen sjöng för oss och alla tackade oss. Helt underbar dag!


Påvägen till Kiberaslummen så tänkte vi  köpa manog, här letar en kenyan efter en mogen till oss :)


Inga ställningar eller hjälmar som skydd här inte ;)


I danslokalen där massor barn kommer varje lördag för attd dansa. På bilden har vi de två svenskarna Petter och Andreas, gissa vilka det är? :P Och sen John :)


I "smyckesshoppen"


Finns inga soptippar här, speciellt inte i slummen så här kastas skiten på gatorna.


Grinden in till Silver Women




Thumbs up!












Kvittot blev lååångt och så blev det ett till kvitto för det glömdes lite saker ;)



Vill ni veta exakt vad de köpte, så skriv en kommentar så skriver vi ett inlägg om det!

Kommentarer
Postat av: abdulla svensson :)

vad köpte dom?

läser inte riktigt allt,så jag fattar noll :)

vad och till vilka?

2011-03-16 @ 17:19:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0